Hur hittar man en bra haspelrulle för gäddfiske?

Haspelrullen är ett bra alternativ vid gäddfiske, men det är viktigt att man väljer en rulle som är anpassad för den typ av fiske som man bedriver. Ibland kan det vara olämpligt att använda en haspelrulle. Det är till exempel inte bra att använda en haspelrulle anpassad för lättare fiske om man kastar jiggar på 150+ gram eller jerkbaits. I den här artikeln tänkte vi gå igenom en del saker som är bra att tänka på när man ska välja en haspelrulle.

Den första punkten som vi vill ta upp är att man ska fundera på hur man ska fiska gädda och vilka beten man vill använda. Tyngre beten ställer större krav på haspelrullen, medan lättare beten å andra sidan ställer andra krav på rullen. Jag föredrar till exempel mindre haspelrullar med flätlina när jag fiskar med lättare beten. Det är alltså viktigt att man väljer en haspelrulle med lämplig linkapacitet och slirbroms. Som med mycket annat så finns det ofta en korrelation mellan prislappen och kvaliteten, men det behöver inte alltid vara fallet. Redan för ca 500 kronor kan man få tag på en bra haspelrulle och går man upp till tusenlappen så kan man hitta riktigt bra rullar som man kan använda många år framåt.

De flesta haspelrullarna kan man anpassa veven på och göra till antingen höger- eller vänstervevade. Det är dock viktigt att kolla så att detta är möjligt eller välja en rulle som har veven på rätt sida. Sedan får man avgöra om man vill ha en frambromsad eller bakbromsad slirbroms. En bakbromsad slirbroms är kanske lite enklare att justera när man fiskar, medan en frambromsad slirbroms kan vara något jämnare.

 

Vilka märken ska man då prioritera? Det finns faktiskt många märken som gör bra haspelrullar numera, men om man väljer någon av de etablerade aktörerna som Daiwa, Shimano, Aby, Penn, Mitchell eller några andra så får man en stabil rulle.

8 Oct 2019